M. LAJČÁK: Chceme byť naďalej pevnou súčasťou jadra Európskej únie

13.05.2013 Celý región

Bratislava/Helsinki 13. mája (TASR) - Slovensko má záujem byť naďalej pevnou súčasťou jadra EÚ, do ktorej patrí aj Fínsko.

"Chceme prehĺbiť spoluprácu a vzájomnú koordináciu aj v európskych otázkach. Tento trend sa už prejavuje v rámci eurozóny medzi rozpočtovo zodpovednými krajinami," uviedol na stretnutí s fínskym ministrom pre európske záležitosti a zahraničný obchod Alexandrom Stubbom slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák. Ten bol od 12. do 13. mája na návšteve v Helsinkách.

Stubb ho okrem iného informoval o doterajšom fungovaní projektu Team Finland, zameraného na podporu vonkajších ekonomických vzťahov a internacionalizáciu fínskych firiem, značku krajiny a zahraničné investície, ale aj na zviditeľnenie fínskej kultúry po celom svete.

O aktuálnych politických, bezpečnostných a ekonomických otázkach diskutoval Lajčák s prezidentom Saulim Niinistömom, ako aj so svojím rezortným partnerom Erkkim Tuomiojom.

S prezidentom sa zhodli, že vzájomné vzťahy sú bezproblémové, pričom existuje dostatok priestoru na ich ďalšiu intenzifikáciu v rôznych oblastiach, vrátane výskumu, inovácií a tzv. zelených technológií.

Lajčák tiež slávnostne otvoril nové priestory Veľvyslanectva SR v Helsinkách. Spolu s Tuomiojom mali príhovor na otvorení výstavy "Konštantín a Metod - bratia, ktorí zmenili svet" v priestoroch Fínskeho národného archívu. Výstavu pripravilo slovenské veľvyslanectvo v spolupráci so Slovenským národným múzeom s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR na počesť 1150. výročia príchodu bratov na územie Veľkej Moravy.

Šéf slovenskej diplomacie slávnostne odovzdal ocenenia k 20. výročiu vzniku SR lektorke slovenského a anglického jazyka na Univerzite v Jyväskylä Anne Kippö a riaditeľovi Fínskeho múzea skla v Rihmäkki Heikki Matiskainenovi. Zúčastnil sa tiež na podpísaní Memoranda o porozumení medzi Slovenskou akadémiou vied a Fínskym technickým výskumným centrom.
 

Vyberte región